Armbåge och handled

Problem med armbågar och handleder är vanligare idag pga att vi sitter alltmer vid datorn. S k musarm är nog det vanligaste. De små repetitiva rörelserna vi gör skadar till slut musklerna, det blir s k mikrotrauma i muskelfästena. I handlederna är det även vanligt med seninflammationer. Ibland kan även smärta i ett eller flera fingrar bero på inklämming av nerver i armbågen eller problem med nacken. Vid besvär med handleder och armbåge så måste även axlar, skuldror och nacke undersökas.

De vanligaste problemen i armbågen är:

Tennisarmbåge / musarm (Epicondylit)

Detta är en inflammation av armbågens muskelfästen, vanligast på utsidan, som styr handleden och fingrarna. Armen kan kännas stel och svag och ofta  ge smärta på utsidan av armbågen som kan sprida sig ner mot handleden eller uppåt mot axeln.

Slämsäcksinflammation (Bursit)

Detta innebär en inflammation av en slemsäck baktill i armbågen och ibland även neråt i underarmen eller upp i överarmen.

 

De vanligaste problemen i handleden är:

Ganglion

Ett ganglion är en liten vätskefylld utbuktning  på en sena eller ledkapsel. Vanligast är på handryggen eller handleden. Ofta försvinner dessa av sig själva men i vissa fall krävs operation.

Karpaltunnelsyndrom

Karpaltunnelsyndrom innebär att en nerv och några senor kommer i kläm i handleden. Detta gör att man kan tappa känsel eller känna som att en del fingrar somnar i handen. De fingrar som drabbas är fram för allt tummen, pekfingret och långfingret. En del blir också svaga eller fumliga. Orsaken till att nerven hamnar i kläm kan bero på svullnad av senorna, benbrott, ledinflammation etc. Ibland kan det också bero på någon annan sjukdom, exempelvis diabetes. Det kan även bero på en hormonell obalans, som exempelvis vid graviditet.